ANASAYFA

BALPETEĞİ (HONEYCOMB) ÇEKİRDEKLİ PANELLER UYGULAMA ÖRNEKLERİ

Metalik balpeteği hücreli hafif sandviç yapıların, kara – deniz ve hava araçlarının yeni inşa ve yenileme programlarında ilk seçenek olarak kullanıldığını biliniyor. Taşıt üreticileri için, aracın hızını ve performansını arttıracak en onemli unsur, ağırlıktan tasarruf etmek. Bu tür uygulamalarda, “Toplam ömür maliyeti” gözönüne alındığında zannedildiğinin aksine düşük maliyetli metalik balpeteği hücreli sandviç plakaların geleneksel malzemelere kıyasla sadece büyük bir ağırlık tasarrufu sağlamakla kalmayıp; yanısıra yüklere maruz kaldıklarındaki davranışları, yangın gibi yolcu güvenliğini tehlikeye atan durumlar için yapılmış düzenlemelere uygun olmaları, alevle temasta ve yangın durumunda duman ve zehirli gaz oranının izin verilen seviyelerin altında kalmaları, uzun süreli dayanıklılığa sahip olmaları, iç gürültü seviyelerini azaltarak yolcu konforunda önemli oranda artış sağlamaları gibi özellikleriyle öne çıktığı tartışılmaz. Bu nedenlerle, mukavemeti ve korozyon direnci yüksek MATRIX alüminyum balpeteği çekirdekli panel serisi , araç imalatçılarının taleplerine tam anlamıyla cevap veriyor.
Diğer yandan, yapı ve inşaat endüstrisinde de tasarımcılar, mimarlar ve mühendisler, MATRIX alüminyum balpeteği çekirdekli hafif panellere:
Hafif oldukları,
Korozyona dayanıklı oldukları,
Yüksek mukavemetli oldukları,
Standart dışı boyutlarda üretilebildikleri,
Ses ve ısı yalıtım yeteneği yüksek olduğu,
Aleve ve yanmaya yüksek direnç gösterdikleri için tavan, duvar, bölme ya da zemin panelleri olarak projelerinde giderek daha fazla yer veriyor.
.

MATRIX Alüminyum Balpeteği Çekirdekli Paneller’in farklı kullanım alanlarından örnekler :

Catering & mutfak modülleri : Bu tür alanlar, yerleşecek ekipman ve sistemlerin çokluğu ve karakteristikleri nedeniyle (elektrik güç ve aydınlatma devre ve üniteleri, ısıtıcılar, soğutucular, taze hava besleme ve egzost, saklama üniteleri, sıcak ve soğuk devreleri, vs.) çok sayıda birleştirmenin sözkonusu olduğu ve modüler uygulamaların öne çıktığı bölgeler. Ağır yüklere maruz kalacak yerlerde içten bağlı sabitleme noktaları kullanılmasının yanısıra, panellerin birleştirilmesinde, eklenmesinde özel aparatlar ve teknikler kullanılması gerekiyor.

 

 

 

Kapılar : Gerek taşıtlarda, gerekse yapılarda önemli elemanlardan biri de kapılar. İç ve dış kapıların balpeteği hücreli çekirdekli sandviç panel teknolojisi ve yapıştırma teknikleri kullanılarak yapılması yaygın bir uygulama.

Yük ve engelli rampaları : Hafif, tok, yüksek mukavemetli ve emniyetli olması gereken, yükleme rampaları, engelli rampaları gibi uygulamalarda MATRIX ailesi ürünler kullanılıyor.

Hafif paletler : Fazladan ölü ağırlık taşınmasının güç ve enerji kaybına yol açtığı aşikar. Ahşap, plastik, kompozit paletler yerine MATRIX ailesinden ürünler kullanılıyor.

Kaymaz hafif zemin panelleri : Gemilerde, yatlarda ve diğer deniz araçlarındaki makine dairelerinde ve endüstriyel tesislerde, özellikle su ve yağ bulunması muhtemel alanlarda, çetalı, baklavalı ya da gofrajlı olarak tabir edilen yüzey cidarları kullanılarak, işlevsel ve MATRIX hafif zemin panelleri kullanılıyor.

Yükseltilmiş döşeme panelleri : Yaygın uygulama uzun süre, MDF, kontrplak ya da sunta gibi görece oldukça ağır malzemelerden imal edilmiş panelleri kullanmak oldu. Ancak, 15-20 kg ağırlıkta plakalarla imal edilmiş bir yükseltilmiş zemin döşemesi kullanılmasının hem taşıyıcı sisteme hem de asıl zemine fazladan gereksiz yük aktarıyor olması, hem de özellikle servise alındıktan indirip kaldırmaktaki güçlükler nedeniyle, çok daha hafif (yaklaşık 6:1) MATRIX ailesi ürünlerin kullanımı yaygınlaşıyor.

Taşıma kutuları : Hassas ve iyi korunması gereken elektronik cihazların “flight case” olarak bilinen özel yapılmış muhafazalı kutularda taşınması gerekir. Bu tür kutular, uzun yıllar kontrplak çekirdekli panellerle imal edildi. Ancak taşıma maliyetlerinin özellikle havayoluyla nakliyede giderek artması nedeniyle, taşıma kutusu üreticileri, en az kontrplak kadar mukavemetli olacak ama aynı zamanda çok daha hafif malzemelerin arayışına girdiler. Kontrplak çekirdekli levhalarla imal edilmiş olan bir taşıma kutusunun ağırlığı 32 kg. ise, MATRIX hafif panellerle imal edilmiş bir kutunun toplam ağırlığı 12 kg. olabiliyor.

 




İLETİŞİM
 

SOSYAL MEDYA SİTELERİMİZ

Mail : info@omurgakompozit.com
Web : www.omurgakompozit.com
 

© Copyright 2009 | OMURGA Kompozit Malzeme Teknolojileri  | All Rights Reserved